3 września 2016 Udostępnij

Właściwości i zastosowanie oleju konopnego cz II

Kosmetyki konopne 

Olej konopny wykazuje wiele korzystnych działań na ludzki organizm. Mało kto wie jednak, że wpływa również korzystnie na nasz wygląd. Wszystko za sprawą zawartych w nim kwasów, zwłaszcza zaś kwasu linolowego oraz alfa – linolenowego. Należą one do esencjonalnych kwasów tłuszczowych EFA, które są niezbędne do tego, aby cera była piękna, młoda i zdrowa. Olej konopny bardzo mocno przypomina sebum, które w sposób w pełni naturalny wydziela ludzka skóra.

W efekcie usprawnia on gospodarkę lipidową, co jest szczególnie ważne w przypadku cery mieszanej, tłustej i łojotokowej. Olej konopny cechuje umiarkowana tłustość. Właśnie z tego powodu nie ma trudności z jego rozprowadzeniem. Skóra błyskawicznie go wchłania. Na jej powierzchnie nie zostaje tłusty film.

Co olej konopny daje naszej cerze?

Stosowanie oleju konopnego sprawia, że skóra jest bardziej odporna na działanie czynników zewnętrznych. Zalicza się do nich uszkodzenia mechaniczne, wysokie i niskie temperatury, silny wiatr. Do tego zmniejsza on ryzyko powstawania zapaleń, podrażnień, plam barwnikowych oraz stanów zapalnych. Jego stosowanie to gwarancja właściwego poziomu nawilżenia skóry. Dzięki temu skóra ma właściwy poziom elastyczności, jest zregenerowana, a ryzyko powstawania zmarszczek jest o wiele mniejszej. Olej konopny przenika do głębokich warstw skóry, które zostają intensywnie odżywione. Skóra jest rozświetlona, zyskuje ładny koloryt.

Stosowanie oleju konopnego zaleca się osobom borykającym się z takimi chorobami skóry, jak egzema, łuszczyca oraz łojotok. Z uwagi na to, że reguluje wydzielanie sebów sprawdza się w przypadku osób, których skóra pokryta jest zmianami trądzikowymi. Olej konopny matowi cerę tłustą oraz mieszaną. Olej konopny można również stosować w pielęgnacji włosów. Sprawia, że zyskują one blask, a ich rozczesanie jest o wiele prostsze.

Olej konopny w kuchni

Olej konopny – tak samo jak inne oleje roślinne – może być stosowany w kuchni. Charakteryzuje się oryginalnym zielonkawym kolorem oraz orzechowym, bardzo łagodnym smakiem. Dzięki temu z powodzeniem można go dodawać zarówno do sałatek, past, jak i rozmaitych sosów. Nie należy stosować go do smażenia oraz pieczenia. Poddany działaniu wysokiej temperatury traci bowiem swoje walory smakowe i zapachowe. Olej konopny zachowuje swoje cenne właściwości tylko wówczas, gdy tłoczony jest na zimno i spożywany w postaci nierafinowanej. Rafinacja ma na celu usunięcie z oleju tych składników, które są potencjalnie szkodliwe. Oczyszcza go. To właśnie dlatego olej konopny poddany rafinacji jest przejrzysty. Niestety, proces ten negatywnie odbija się na właściwościach odżywczych i smakowych oleju.

Olej konopny to świetny wybór w przypadku wegan

Dostarcza naprawdę dużych ilości białka, które jest przyswajalne o wiele lepiej niż to znajdujące się w soi. Z tego powodu olej konopny powinien stać się stałym elementem diety osób rezygnujących ze spożywania mięsa oraz nabiału. Aby być pewnym, że olej konopny jest naprawdę bezpieczny i zawiera mnóstwo składników o dobroczynnym działaniu, należy sięgać po ten tłoczony na zimno i powstały z nasion, które pochodzą z certyfikowanych oraz ekologicznych upraw.

Jak stosować olej konopny w kuchni?

Idealnie komponuje się z sałatką przygotowaną ze świeżych oraz chrupiących warzyw. Aby dodatkowo podkręcić jego smak, warto łączyć go z rozmaitymi przyprawami, musztardą, sokiem z cytryny. W ten sposób można uzyskać naprawdę smaczny dressing. Sprawdza się także jako olej do polewania pieczywa. Wówczas zastępuje doskonale masło, które zawiera mnóstwo nasyconych kwasów tłuszczowych.

Oskar

Redakcja plusliga-kobiet.pl