3 września 2016 Udostępnij

Jak wykorzystać olej konopny do zabiegów pielęgnacyjnych na ciało?

Pierwsze skojarzenia z olejem konopnym na pewno nie dotyczą pielęgnacji ciała i kosmetyków. Od pewnego już czasu stał się on jednak prawdziwym hitem wśród naturalnych preparatów pielęgnacyjnych.

Jakie są jego właściwości? Czy można go wykorzystać do codziennej pielęgnacji skóry i włosów w zaciszu własnego domu?

Kiedy mówimy „konopie”, mamy na myśli marihuanę. Jednak olej konopny, który znajduje się w składzie wielu naturalnych kosmetyków nie jest otrzymywany z mających właściwości narkotyczne konopi indyjskich. Wytłacza się go z innej, siewnej odmiany konopi. Najwięcej walorów ma ten, który jest tłoczony na zimno, czyli w temperaturze do czterdziestu stopni Celsjusza. Międzynarodowe nazewnictwo składników kosmetyków, czyli INCI nadała mu nazwę Cannabis sativa (Hemp) Seed Oil. Jeśli chcemy nabyć kosmetyk, który zawiera olej z konopi siewnych, to na jego etykiecie powinniśmy szukać właśnie takiej nazwy.

Ojczyzną konopi siewnych jest Azja Środkowa. W tej części świata przez wiele lat z włókien tych konopi wytwarzane były liny i żagle, produkowano z nich także papier. Z ich nasion wyciskano zaś olej stosując go do leczenia zmian skórnych. Nowoczesna Europa zapomniała o tej roślinie. Uprawiano je bardzo niewiele. Zafascynowani tworzywami sztucznymi stosowaliśmy ten olej co najwyżej do produkcji lakierów i farb. Na pewno część winy ponoszą konopie indyjskie, których uprawa została zakazana i z, którymi konopie siewne są często mylone. Podkreślmy więc, że siewna odmiana konopi nie posiada właściwości narkotycznych, że są one obecnie dopuszczone do hodowli w krajach Unii Europejskiej.

Olej konopny - skład 

Na tle innych olei roślinnych, plasuje się on w ścisłej czołówce, jeśli chodzi o właściwości pielęgnacyjne. Jest to zasługą jego składu. Aż osiemdziesiąt procent to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Warto podkreślić, że nie tylko jest ich w oleju konopnym szczególnie dużo, ale mają one idealny stosunek. W żadnym innym oleju roślinnym stosunek kwasów omega-6 do omega-3 nie wygląda tak idealnie, w żadnym nie przyjmuje on stosunku 3:1. Do tego jest on bardzo bogaty w witaminy (A, E, D, K), składniki mineralne, aminokwasy i proteiny. Dostarcza także składników niezbędnych do zachowania prawidłowego wyglądu skóry. Wśród cennych składników znajdują się między innymi substancje, które chronią przed szkodliwym promieniowaniem UV: terpenol, tokoferol i canabidol. Jest więc naturalnym blokerem.

Olej konopny - właściwości 

Właściwości oleju zostały wykorzystane przy produkcji emolientów – preparatów, których rolą jest głębokie nawilżanie skóry. Odżywiają one skórę suchą, łagodzą podrażnienia. Należą do kosmetyków, które są przeznaczone do pielęgnacji skóry atopowej. Mogą je stosować osoby dorosłe i dzieci. W przypadku AZS znacznie łagodzi towarzyszący tej chorobie świąd, co w przypadku niemowląt ma znacznie kluczowe. Mimo że kosmetyki z olejem konopnym są dedykowane osobom cierpiącym na atopowe zapalenie skóry, to mogą ich używać praktycznie wszystkie osoby bez względu na rodzaj skóry.

Sprawdzają się nawet w przypadku wyjątkowo trudnej w pielęgnacji cery tłustej. W przypadku tej cery regulują pracę gruczołów łojowych, dzięki czemu zmniejsza się ilość wydzielanego sebum. Poprzez wyregulowanie pracy wspomnianych gruczołów o wiele łatwiej jest wyleczyć zmiany zapalne, które towarzyszą trądzikowi. Olej konopny można stosować również do pielęgnacji włosów i skóry głowy. Zastosowany na włosy ułatwi ich rozczesywanie i doda im blasku.

Marzena

Redakcja plusliga-kobiet.pl