13 marca 2017 Udostępnij

Wybieramy ekspres do kawy

ekspres do kawy

Bez kawy wiele osób w ogóle nie wyobraża sobie poranka, chociaż zazwyczaj mamy stosunkowo niskie wymagania w stosunku do niej. Jeśli jednak liczymy na dobry smak i aromat, musimy zaopatrzyć się w odpowiedni ekspres do kawy. Odpowiedni, czyli jaki? Zastanówmy się nad właściwym wyborem. Na rynku jest cała masa ekspresów do kawy i bardzo łatwo jest się w tym wszystkim pogubić. Przy wyborze trzeba zwrócić uwagę na funkcje, jakie będzie pełnił ekspres. Są ekspresy całkowicie automatyczne obsługiwane jednym przyciskiem i ekspresy z dźwignią. Który będzie najlepszy dla nas?

Typy ekspresów?

Różnica między ekspresami polega głównie na sposobie przygotowywania kawy. Espresso przygotowuje się przepuszczając gorącą wodę przez zmieloną kawę. Robi się to przy ciśnieniu od 9-16 barów i wykorzystuje się około 30 mililitrów wody. W ten sposób uzyskujemy najbardziej aromatyczną kawę. W ekspresach ciśnieniowych dzieje się w zasadzie to samo, ale tam nie ma podniesionego ciśnienia. Kawa jest znacznie słabsza i mniej aromatyczna, ale można pić jej znacznie więcej.

Inni przeczytali również: Wybieramy dobry ekspres do kawy >>

Automatyczne i ręczne ekspresy do kawy

Podział ekspresów zazwyczaj opiera się o to, czy są to urządzenia automatyczne, czy manualne. W ekspresach automatycznych napoje przygotowuje się poprzez naciśnięcie jednego przycisku. Znajduje się w nich młynek, a całość obsługujemy ze specjalnego panelu, zwykle z wyświetlaczem elektronicznym. Znajduje się tutaj też zbiornik na wodę i fusy. W ekspresach manualnych musimy ręcznie umieścić kawę w specjalnej dźwigni.

Mielenie kawy

Żeby móc liczyć na odpowiedni efekt, musimy koniecznie zmielić kawę w prawidłowy sposób. Kawę mielić możemy do różnej grubości, co przekłada się na różne sposoby przygotowania napoju. Kawa w puszkach metalowych może być dobra, ale nigdy nie będzie idealna. Jeśli nie wybierzemy ekspresu z młynkiem, możemy po prostu kupić osobny młynek, najlepiej z kamieniami młyńskimi posiadającymi opcję regulacji grubości mielenia. Potem już tylko 20-30 sekund przechodzenia wody przez tak zmieloną kawę i będziemy mieli około 30 mililitrów idealnego napoju.

Ciśnienie

Ekspresy ciśnieniowe mogą charakteryzować się ciśnieniem wysokim lub niskim. Ekspresy z wysokim ciśnieniem od 9 do 19 barów oferują nam prawdziwe espresso, czyli takie, które jest wytwarzane przy ciśnieniu 15 barów. Ciśnienie poniżej 9 barów nie da nam odpowiedniego efektu. Urządzenia niskociśnieniowe zapewniają maksymalnie 2 bary ciśnienia, więc trzeba się przygotować na to, że nasza kawa nie będzie idealna.

Kawa mielona i porcjowana

Kolejny podział ekspresów dotyczy tego, jaka kawę się do nich podaje. Ekspresy mogą pracować z kawą mieloną lub z kawą w ziarnach, która dopiero zostanie przez nie zmielona. To jest opcja pierwsza. Opcją drugą są ekspresy przygotowane do pracy z różnego rodzaju porcjowaną kawą, która ma tę przewagę, że nie powoduje brudzenia i nie zostawia fusów. Jest one droższa, ale po prostu wkładamy kapsułkę z kawą i gotowe.

jaki ekspres do kawy

Inne funkcje

Ekspresy do kawy już dawno temu wyrosły poza ramy urządzeń, które były w stanie jedynie przygotowywać kawę. Najbardziej popularne ekspresy to dzisiaj urządzenia dwa w jednym, czyli ekspresy dodatkowo posiadające funkcje młynka do kawy. W takich ekspresach najczęściej znajdziemy też funkcję spieniania mleka, która jest niezbędna do uzyskania kawy cappuccino. Bardzo praktyczne jest również automatyczne wypłukiwanie kamienia, co w sposób znaczny przedłuża żywotność urządzenia. W ekspresach podgrzewana jest woda, co powoduje wytrącanie się z niej kamienia i osadzanie się go na grzałce. W efekcie tego grzałka zostanie z czasem uszkodzona. Zazwyczaj trzeba co jakiś czas wykorzystać specjalne środki do czyszczenia ekspresu, a automatyczna funkcja pozwoli nam o tym całkowicie zapomnieć.

Tego typu funkcjonalność może mieć różne zakresy. Czasami po prostu ekspres będzie nas informował w określonych odstępach czasu i po określonej ilości przygotowanych kaw, że trzeba dokonać czyszczenia. Jest to opcja po prostu dla zapominalskich i jeśli ekspres ją posiada, i tak trzeba regularnie wykonywać ręczne czyszczenie. Inne modele posiadają własne mechanizmy płukania, które działają automatycznie i wymagają tylko wlania do nich wody. Takie płukanie jest użyteczne, lecz jego skuteczność jest ograniczona. Najlepsze i zarazem najdroższe ekspresy ciśnieniowe do kawy są w stanie samodzielnie eliminować kamień i są chronione przed jego odkładaniem. Nie jest to oczywiście funkcjonalność idealna, ale zazwyczaj ekspres zdąży się popsuć z powodu jakiegoś innego czynnika zanim uszkodzona zostanie grzałka.

 

Marzena

Redakcja plusliga-kobiet.pl

Zobacz również